hår

Fördelarna med löshår

Om du skulle vilja ha ett hår som alltid håller sig på plats och aldrig ställer till med problem oavsett väder, är löshår förmodligen rätt väg att vandra. Det finns flera fördelar med att använda sig av syntetiskt hår för att förändra och förbättra sitt utseende. Faktum är att du genom att göra detta på ett prisvärt sätt kan få precis det stuk på håret som du alltid ha velat ha. Detta just när du vill och med minimal ansträngning.

Nedan berättar vi om fördelarna med löshår.

Fördel #1: lätt att underhålla frisyren

En stor fördel med att använda syntetiskt hår är att det är väldigt enkelt att skapa och bibehålla en frisyr med hjälp av löshår. Oavsett om du vill ha ditt hår rakt, lockigt eller på något helt annat sätt, håller håret sig alltid på plats. Du kan dessutom styla om det vid behov.

Fördel #2: hårfärgen förlorar inte sin lyster

En annan fördel med löshår är att syntetiskt hår ofta har väldigt starka och levande färger. Detta beror på att de syntetiska hårfibrerna klarar av att kapsla in färg på ett mer effektivt sätt än människohår. Detta gör att håret inte förlorar sin lyster och det innebär även att du kan ha vilken färg på håret du vill, närhelst du vill.

Fördel #3: löshår är en kostnadseffektiv lösning

Som om inte ovanstående fördelar vore nog är löshår dessutom en kostnadseffektiv lösning för att få ordning på håret. När det kommer till syntetiskt hår kan du ofta få tre (eller fler) uppsättningar av hår till samma pris som en produkt tillverkad av äkta människohår. Med det sagt kan även den sistnämnda produktkategorin ha sin plats i din arsenal av hårprodukter. Men när det kommer till väderbeständigt hår finns det ingenting som slår syntetiskt löshår!

Fördel #4: ditt hår kan se naturligt ut med löshår

Tro det eller ej, ditt hår kan se naturligt vackert ut med löshår. Ett riktigt bra syntetiskt hår kan se ut som genuint människohår men kosta betydligt mindre pengar. Det är i själva verket ofta svårt att urskilja det äkta håret från det lösa.

Hårtransplantation

Genomföra en hårtransplantation 

Trots att det är väldigt vanligt att tappa håret så är det någonting som många tycker är väldigt jobbigt, pinsamt och obekvämt. Håravfall kan inträffa både i ung och gammal ålder, det finns nämligen inget samband mellan när håravfall inträffar och hur gammal man är. Dessutom så kan det ske långsamt under en längre period eller plötsligt och väldigt fort. Det varierar helt enkelt från person till person.

Det finns hjälp att få

En del personer trivs med sin nya frisyr, efter att delar eller allt hår har trillat av. Andra är likgiltiga, och anpassar sig efter sin nya frisyr. Sedan finns det dem som helt enkelt inte står ut med att ha förlorat en mindre eller större del av sitt hår, och hur detta har påverkat deras utseende och självkänsla. Turligt nog finns det fantastisk hjälp att få, både med att bekämpa själva håravfallet och med att transplantera hår till det område som lider av håravfall och få tjockare hår.

Om man fortfarande är i ett tidigt skede av sitt håravfall så finns det medicinsk hjälp att få för att stanna av och förebygga håravfallet. Om man dock lider av fläckvis håravfall så är en hårtransplantation den enda metod som hjälper.

Att göra en hårtransplantation

När det kommer till hårtransplantation så finns det en metod som heter FUE-metoden. Den lämnar inga ärr, blödningar eller andra mindre önskvärda biverkningar vilket gör detta till en mycket populär och omtyckt teknik för hårtransplantation. Den går till som så att läkaren utvinner hårsäckar, så kallade follikulära enheter, med hjälp av en specialnål. Varje liten hårsäck som utvinns består av mellan ett och fyra hårstrån. Hårsäckarna utvinns, eller plockas från, personens bakhuvud. Det beror på att det är ett område på huvudet som väldigt sällan drabbas av någon typ av håravfall. En en transplanteras hårsäckarna från bakhuvudet till det hårlösa området på huvudet. Patienten är vid medvetande men får en lokalbedövning för att det inte ska göra allt för ont. Om personens fråga inte har tillräckligt mycket hår på sitt bakhuvud för att genomföra en komplett transplantation så går det även bra att använda hår från andra delar på kroppen, som till exempel ryggen, benen, bröst och mage. Inom en vecka brukar de mycket små hål läkas, som bildas när man plockar hårsäckarna från donationsområdet.

Nyheter

När man ska bygga sin egen bastu finns det flera olika saker man bör tänka på och ha i åtanke under byggandets gång. Några exempel på sådana saker är vilken typ av bastuaggregat man vill ha, vilken sorts bastusten, om man tänker bygga ett basturum eller ett helt bastuhus och vilken typ av belysning man vill ha i sin bastu.

Bastuaggregatet

Det finns huvudsakligen två olika typer av bastuaggregat att välja mellan. Dessa två är vedeldade aggregat och elektriska aggregat. Oavsett vilken av de två typerna av aggregat man väljer, så är det viktigt att se till så att luft alltid kan strömma fritt igenom bastuns motor, det så kallade stenmagasinet. När det gäller vedeldade bastuaggregat, så är den allra viktigaste aspekten att stenmagasinet, det vill säga motorn, har förmågan att snabbt återupphettas efter badkastning. Ju fler och större värmeavgivande ytor desto bättre. Om man väljer att installera ett vedeldat aggregat så behöver man även installera en skorsten som tar hand om all rök. Detsamma vara en bra idé att välja en skorsten som är särskilt utvecklad för och dessutom certifierad som en bastuskorsten. Det allra vanligaste är att skorstenen går rakt upp genom taket eller rakt bakåt ut genom väggen. Man kan också välja att koppla skorstenen till en murad skorsten.

Bastustenen

Bastustenen är den sten som ligger på aggregatet och ger ifrån sig värme. Vad som rekommenderas allra mest är keramiska stenar, vilka håller högst kvalitet. Keramiska stenar ger de härligaste och även de hälsosammaste bastubaden. Ett alternativ till den keramiska stenen är så kallade rundslipade stenar från strandkanten. Om man använder sig att denna typ av bastusten är det viktigt att man tvättar stenen noga och därefter torkar de helt torra, innan man värmer upp dem i bastuaggregatet. Som badvatten på stenen ska man enbart använda sig av dricksvatten och helt undvika sjö-och havsvatten eftersom dessa innehåller alger och salter som kan skada aggregatet.

Ett rum eller hus?

Den här aspekten beror oftast på hur mycket plats man har över till en bastu, eller i vilken sorts miljö man tänker bygga sin bastu. Om man bor i en stad är det såklart mer praktiskt med ett basturum, till exempel i källaren i ett flerfamiljshus. Då får man kyla av sig i en dusch eller i ett badkar.

Hudvård

Hudvårdsprodukter för män har länge inte varit lika utvecklade eller populära som hudvårdsprodukter för kvinnor. Många män har därför fastnat i enkla hudvårdsrutiner där en och samma tvål används till alla kroppens olika områden. Samma gäller för fuktkräm och man tar sällan hänsyn till viktiga faktorer så som till exempel hudtyp. Men så här behöver det inte vara längre! Numera finns det en stor mängd olika sorters hudvårdsprodukter till män, för olika åldrar, hudtyper och för alla slags behov. Särskilt brett är utbudet för hudvårdsprodukter för ansiktet.

Ansiktsrengöring för killar

När det kommer till att rengöra ansiktet så finns det olika steg man kan följa. Då behöver man olika hudvårdsprodukter, som alla tjänar sitt eget syfte för att rengöra huden i ansiktet. Först och främst ska huden tvättas. Det finns olika typer av rengöring, till exempel i flytande form eller som en gel. De är anpassade till olika hudtyper. Om man vill rengöra på djupet kan man använda en exfolierande scrub. Då rensar man också hund pormaskar och inte bara smutsen utanpå huden. Efter att huden är tvättad kan man använda en toner för att dra ihop porerna i hyn. Då och då kan man lägga på en ansiktsmask på ansiktet, en gång per vecka eller varannan vecka brukar vara lagom.

Återfuktning

Efter att huden i ansiktet är rengjord är det dags att återfukta. Det här steget av hudvårdsrutinen kan vara det moment där hudtyp är som viktigast att ta hänsyn till, och välja produkt efter just din hudtyp. Det finns krämer anpassade för fet, normal, känslig, kombinerad och åldrande hy. Ibland finns det ännu fler alternativ. Oavsett vilken hudtyp du har är det starkt rekommenderat att välja en hudkräm med solskyddsfaktor. Det skyddar hyn mot solens farliga strålar och hjälper på så vis till att hålla huden fräsch och elastisk.

Skägg och rakning

Många män är väldigt måna om sitt skägg och lägger mycket tid på att hålla det snyggt. Tack vare en mängd bra produkter behöver det inte kännas som en utmaning! Före rakning kan man applicera en olja som mjukar upp hårstråna och gör det enklare att raka. Andra produkter används under själva rakningen, som raklödder. Efteråt finns det ett brett sortiment att produkter inom skäggvård som hjälper dig att styla och vårda din skäggväxt.

Barnkläder

När det är tal om kläder och vinterkläder för barn dyker ibland begreppet skalkläder upp. Det är, precis som namnet antyder, ett slags plagg som man har utanpå övriga plagg. Men vad är skalkläder egentligen och vad ska man tänka på?

Skalkläder för barn– ett yttre lager

Syftet med skalkläder för barn är att skydda mot väta i form av regn, snö eller stänk. Skalkläder skyddar även mot vind. Det är ett ganska tunt lager som man bär utanför övriga kläder. Friluftsmänniskor känner till begreppet väl. Det har att göra med att skalkläder är ett perfekt sätt att snabbt reglera klädseln efter behov. Principen är att klä sig (eller barnet) i flera lager. Många lager med kläder gör att man snabbt kan anpassa klädseln efter vädret, utomhustemperaturen och aktiviteterna. Under skalkläderna kan barnet ha olika lager av tröjor och undertröjor/underställ – vanligtvis i två lager, men det beror förstås på vädret.

Slitstarkt och flexibelt tyg

Skalkläder är tillräckligt stora och flexibla för att tillåta att barnet rör på sig. De får inte vara i vägen för lek och andra friluftsaktiviteter. Det finns skalkläder i form av byxa och jacka eller som overall. Skillnaden mot vinterkläder är att de bara har lite fodring om ens någon alls. En viktig aspekt är att skalkläderna ska vara slitstarka. De tål hårda tag och mycket stoj. Vatten, grus och gräs är inga problem. Det är nästan standard att skalkläder ska vara vattentäta.

Skalkläder på höst och vår

Skalkläder är som vanligast under höst och vår. Då är det ofta lite blötare och lortigare utomhus. Det är då nödvändigt med ett extra skyddande lager ovanpå inomhuskläderna. Samtidigt är det inte så kallt ute att barnet behöver full vintermundering.

Tips för skalkläder

Visste du att det går att laga vattentäta skalkläder utan att sy? Köp ett reparationskit så lagar du barnens skalkläder på nolltid! När du lagar med reparationskit behåller skalkläderna sin vattentäthet. Ett annat tips för skalkläder är att impregnera dem med impregneringsspray. Impregneringen skyddar mot smuts och fläckar och gör att skalkläderna känns fräschare längre. Köp gärna en miljövänlig spray utan farliga kemikalier!

Nyheter

Studenttider är bråda tider, beställ din studentskylt i tid. Det går snabbt och smidigt att beställa på nätet och ditt barn kommer att bli stolt över att ha den snyggaste studentskylten.

Är det äntligen dags för ditt älskade barn eller barnbarn att ta studenten? Självklart ska du ha en fin studentskylt på utspringet. En studentskylt kommer att förgylla den stora dagen och efteråt vara ett fint minne. En studentskylt finns i tre olika storlekar som alla har sina för- och nackdelar. En liten skylt är behändig att ta med sig om ni till exempel ska åka kommunalt till studentfirandet. En stor skylt syns förståtts bättre och känns ännu festligare. För att säkra att skylten syns ordentligt bör man så klart välja det största alternativet och även ha samma bild på baksidan av skylten. Även om det regnar går det att vifta med en studentskylt om man har valt tillägget att ha ett plastöverdrag nära till hands som man kan klä in skylten med. Då finns det nästan inget som kan stoppa festen! Normalt så levereras en studentskylt inom fyra till fem arbetsdagar.

Hur man beställer studentskylt

Skyltarna kostar mellan knappt 400 och 700 kronor plus fraktkostnad beroende på hur du vill hämta din skylt. Att beställa en studentskylt är väldigt enkelt. Du laddar upp din bild och väljer sedan någon av de många olika mallar som finns för att göra din skylt ännu snyggare. Fördelen med onlinebeställning på det här sättet är att det går att göra skylten väldigt personlig och man kan ta gott om tid på sig att ändra och ordna så att man är hundraprocentigt nöjd med sin färdiga studentskylt.

En annan fördel är också att om man har bråttom så går det relativt snabbt att formge sin studentskylt. De färdiggjorda mallarna ger bilden ett proffsigt uttryck utan att man egentligen behöver kunna så mycket om formgivning av en studentskylt, helt enkelt så passar det här sättet att beställa en studentskylt de allra flesta. Om du har en pappersbild eller ett negativ så går det också att ordna en studentskylt med det. Efter att du valt mall så skriver du vad du vill att det ska stå på din studentskylt, till exempel namn eller klass, sedan är det bara att beställa och vänta på din studentskylt.

Assistans

I Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kan man finna olika slags insatser som är tänkt att vara ett stöd och hjälp för personer med funktionsnedsättningar. En av dessa insatser är den personliga assistansen som är ett personligt utformat stöd till personer som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar är i behov av hjälp med de så kallade grundläggande behoven.

De grundläggande behoven innefattar bland annat att personen är i behov av hjälp med hygien, på- och avklädning, vid måltider samt vid kommunikation med andra människor. Det kan också innebära att det krävs specifika kunskaper om individens funktionsnedsättning/ar. Om man har fått ett beviljandebeslut för dessa behov, kan man också ha rätt till personlig assistans vid andra behov som till exempel fritidsaktiviteter. Dessa behov ska då ett assistansbolag i Västra Götaland kunna uppfylla.

Att välja anordnare av den personliga assistansen

Om man uppfyller alla krav och beviljas insatsen kan man välja att köpa sin personliga assistans från ett assistansbolag i Västra Götaland. Det finns också andra anordnare som man kan välja mellan, till exempel att köpa den från sin egen hemkommun eller att ha det i sin egen regi och vara arbetsgivare åt sina egna personliga assistenter.

De olika assistansanordnare som finns har sina för- och nackdelar och det är upp till den som beviljats insatsen att själv välja vilken som passar bäst, vilket inte alltid är så svårt. Om man inte är nöjd med en viss anordnare har man alltid möjlighet att byta till en annan. Det är också bra att göra ordentlig research innan man väljer för att på så sätt maximera möjligheterna till att välja ett bra och passande assistansbolag i Västra Götaland redan första gången. I LSS betonas individens självbestämmande och inflytande över den personliga assistansen. Detta är viktigt att komma ihåg och att man upplever det när man köper sin assistans från ett assistansbolag i Västra Götaland. Man ska kunna säga till om vem som anställs som personlig assistent och ha inflytande över när och hur stödet ska ges.

Se https://www.assistansförmedling.se/ om personlig assistans.

Shopping

Det finns många olika funktioner och hjälpmedel i iPhone7 plus som kan underlätta för dig i din vardag med olika saker. I iPhone7 plus finns nämligen det mobila operativsystemet iOS 12 som du kan läsa mer om nedan.

Mobiloperativsystemet iOS 12

iOS 12 anses vara världens mest avancerade, säkraste och mest personliga mobila operativsystem. Detta system hjälper dig helt enkelt att få ut ännu mer av din enhet med hjälp av olika kraftfulla funktioner.

Systemet har utformats för att göra upplevelsen med din enhet både snabbare och smidigare men också behagligare. Detta innebär att när du öppnar kameran på din iPhone7 plus eller skriver på tangentbordet, går det så mycket snabbare än någon tidigare telefonmodell. Att prestandan har ökat märker du också snabbt när du ska göra flera olika saker samtidigt. Bland annat är det upp till 70 procent snabbare svepning till kameran, upp till 50 procent snabbare vid visning av tangentbordet och upp till dubbelt så snabbt när du startar appar trots att du gör flera saker samtidigt på telefonen.

Förstärkt verklighet

En annan spännande saker med iOS 12 och iPhone7 plus, är att den kan interagera med ARKit 2. ARKit 2 är ett ramverk som gör det möjligt för utvecklare att skapa olika spännande upplevelser med förstärkt verklighet. Detta är väldigt användbart när det kommer till exempel vardagsproblem, till exempel för att ta mått på ett fysiskt föremål. Upplevelserna kan också innebära lärande eller lek för barn, till exempel sagoboksfigurer som får liv eller när man kan studera människans anatomi direkt via skärmen. Man kan också skicka virtuella föremål via meddelande eller mail hos iPhone7 plus. Du har också tillgång till AR-appen mätverktyg där du kan mäta föremål i verkligheten endast genom att rikta telefonens kamera mot föremålet.

Säkerhet

I iOS 12 finns också en inbyggd kryptering och funktioner och verktyg som gör att du kan hantera din telefon på det sätt som du önskar. Du delar vad du vill på din egna villkor. I iPhone7 plus hanterar Safari din integritet, bland annat genom att förhindra att delningsknappar på hemsidor spårar dig utan ditt tillstånd.

Shopping

SMS lån, som även kallas för snabblån, är ett sätt att låna pengar snabbt. Det är deras självklara fördel framför andra lån. Till nackdelarna hör att de är dyrare än till exempel privatlån. Vi har gjort en liten sammanställning över de främsta fördelarna och nackdelarna med SMS lån.

Ett snabbt lån

Den främsta fördelen med SMS lån är att de är snabba. Du ansöker om lån via en hemsida och får svar direkt på skärmen. På några sekunder får du veta om du kan låna eller inte. SMS lånen är snabba också när det gäller utbetalningarna. Från det att du godkänner lånevillkoren kan det handla om några minuter innan du har pengarna på ditt bankkonto. Det förutsätter att du har samma bank som långivaren. Annars kommer pengarna in antingen senare på dagen eller nästa bankdag.

Enkelt och utan krångel

Själva ansökan är alltid enkel för SMS lånen. Det brukar inte vara mer än några få uppgifter som behövs för att kunna skicka in ansökan. Namn, personnummer och telefonnummer är det vanliga. Kanske får du berätta vad du tjänar. Att fylla i ansökan tar sällan mer än en minut. När du har skickat in ansökan gör långivaren en kreditprövning. Det sker mer eller mindre per automatik. Det är sällan som du som ansöker får några fler frågor. Vad du ska använda pengarna till är det ingen som bryr sig om.

Låna med betalningsanmärkningar

Man ska vara försiktig med att låna pengar om man har betalningsanmärkningar. Många gånger är det bättre att se över ekonomin först. Det kan dock finnas lägen då det är legitimt att låna. Vissa får till exempel betalningsanmärkningar för att man missat en räkning under en längre utlandsresa. Då kan det vara frustrerande att inte kunna låna pengar, speciellt om din ekonomi är god i övrigt. De flesta SMS lån godtar en eller flera betalningsanmärkningar, något som det är få privatlån som gör.

Lägre inkomstkrav

För att få ett litet SMS lån finns det ofta inte några särskilda krav på fast inkomst. Generellt sett är inkomstkraven för SMS lån mycket lägre än för privatlån. Om du har varit tjänstledig ett tag, jobbat halvtid en period eller varit arbetslös kan det vara svårt att få ett privatlån. Ifall du behöver låna pengar kan SMS lånet ibland vara den enda lösningen.

Högre ränta och avgifter

Nackdelarna med SMS lån kan sammanfattas i två ord: ränta och avgifter. Räntan på många SMS lån är uppåt 40 procent. Det är mycket högre än för privatlånen. Dessutom brukar de flesta SMS lån ha någon form av avgift. Det handlar främst om en uppläggningsavgift och en aviavgift.

Bra eller dåligt?

För att sammanfatta: Det är enkelt och smidigt med SMS lån. Det är ett lån som nästan vem som hels kan skaffa sig. Tyvärr är de mycket dyrare än andra lån. Om du inte har särskilt bråttom och ifall du kan få ett privatlån är det ett billigare alternativ. För att låna en kort period och ett mindre belopp kan ett bra SMS lån vara ett alternativ.

Restaurang

I Stockholm finns krogar från alla möjliga kök. Det kryllar av thairestauranger, italienska restauranger, japanska och kinesiska restauranger bland annat. Något som är lite mer ovanligt, men som börjar dyka upp desto mer och mer i Stockholm, är det danska köket. Smörrebröd är en dansk nationalrätt som de flesta nog kan tycka om och uppskatta. Så tycks också vara fallet.

Ett exempel på trenden ser vi tydligt på Kungsholmen. På Norr Mälarstrand, i en lokal där det tidigare fanns ett brasilianskt kafé, har nu en dansk restaurang öppnat. Fokus ligger, förutom på smörrebröd, även på handskalade räkor och rostbiff, bland annat.

Lokaltidningen Vårt Kungsholmen har gjort en intervju med ägarinnan. Hon heter Erika, och har öppnat det danska kaféet med sina föräldrar. I intervjun säger hon att man knappt ska se brödet, och att de använder sig av 20 procent danskt rågbröd och 80 procent pålägg. Hon tillägger att hon själv inte visste vad smörrebröd var för något, men att hon började tycka om det starkt efter att ha smakat det.

Varför det inte har varit särskilt populärt i Sverige tidigare är svårt att svara på. Trots allt är Stockholm en stad som ständigt tar in matinfluenser från hela världen. Den danska nationalrätten smörrebröd är också något som bör falla svenskar i smaken – i någon mån påminner den om en liten smörgåstårta.

Många är vi i Stockholm som har besökt Köpenhamn och ätit den omtalade rätten. De flesta kan vara överens om att det är en god och enkel rätt att äta när andan faller på. Att den sedan kan varieras i oändlighet – precis som en smörgåstårta – gör det till en spännande rätt.

Erika är inte ensam om att sälja smörrebröd i Stockholm. En enkel sökning på nätet visar att det finns flertalet aktörer i Stockholms innerstad. Dessutom finns ett par kaféer ute i förorterna, som även de har tagit inspiration av det danska köket.

Snabbfakta om smörrebröd

  • Blev populärt i Danmark i slutet av 1800-talet.
  • Namnet på rätten kommer från orden smør och brød.
  • Påläggen kan varieras i det oändliga, men exempel typiska ingredienser är räkor, sill, gravad lax, hummer och ägg. Det finns även sötare varianter med honung, marmelad och nutella.