Shopping

Olika användningsområden för korsetter

Korsetter har funnits ända sedan 1500-talet och användes då främst av kvinnor. Syftet var att midjan helt enkelt skulle se några centimeter smalare ut – något korsetten används för än idag. Det finns dock fler varianter, både sådana som används i medicinskt syfte och sådana som används i samband med träning.

Korsetter som plagg

Korsettens historia sträcker sig som tidigare nämnt långt tillbaka och är ett plagg som använts främst av kvinnor ända sedan dess. Dom finns i mängder av utföranden, till exempel med eller utan skenor, med snörning eller med hyskor, som enkla eller extravaganta. Det finns modeller som är tänkta att bära under ett annat plagg och sådana som är tänkta att bäras som det enda plagget på överkroppen. Huvudsyftet är att hålla in midjan och forma kroppen, samt att ge en bättre hållning. En korsett är dock inte det mest bekväma plagget att bära, åtminstone inte om man drar åt för hårt bara för att se lite smalare ut.

Korsetter som hjälpmedel

En korsett används inte bara som plagg eller för att forma kroppen, utan är också vanligt förekommande som hjälpmedel inom sjukvården. Den med ryggproblem av olika slag kan avlasta ryggen med hjälp av en stödjande korsett.

Dessa är naturligtvis utformande på ett helt annat sätt då syftet är ett annat – att ge stöd. Den här typen av korsetter används ofta i samband med:

  • Rehabilitering
  • Efter operationer
  • För att avlasta skador och smärta

Korsetter för träning

”Waist training” är ett förhållandevis nytt koncept, iallafall om man jämför med 1500-talets korsetter och dess syften på den tiden. Den så kallade waist trainern är även det en slags korsett som sägs kunna skulptera och forma midjan, genom att man succesivt gör den mindre och mindre. ”Midjetränaren” som den också kallas, är ofta gjord av latex och har hög kompression. Hur vida det är vetenskapligt bevisat att midjan faktiskt blir smalare är dock oklart och inget man bör räkna med. Det är däremot många som använder korsetter i samband med träning och tunga lyft. Dessa ger ett skönt stöd kring bål och rygg och minskar risken för skador. Man får dock göra jobbet själv, till skillnad från vad en waist trainer sägs kunna åstadkomma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *