När man ska bygga sin egen bastu finns det flera olika saker man bör tänka på och ha i åtanke under byggandets gång. Några exempel på sådana saker är vilken typ av bastuaggregat man vill ha, vilken sorts bastusten, om man tänker bygga ett basturum eller ett helt bastuhus och vilken typ av belysning man vill ha i sin bastu.
Bastuaggregatet
Det finns huvudsakligen två olika typer av bastuaggregat att välja mellan. Dessa två är vedeldade aggregat och elektriska aggregat. Oavsett vilken av de två typerna av aggregat man väljer, så är det viktigt att se till så att luft alltid kan strömma fritt igenom bastuns motor, det så kallade stenmagasinet. När det gäller vedeldade bastuaggregat, så är den allra viktigaste aspekten att stenmagasinet, det vill säga motorn, har förmågan att snabbt återupphettas efter badkastning. Ju fler och större värmeavgivande ytor desto bättre. Om man väljer att installera ett vedeldat aggregat så behöver man även installera en skorsten som tar hand om all rök. Detsamma vara en bra idé att välja en skorsten som är särskilt utvecklad för och dessutom certifierad som en bastuskorsten. Det allra vanligaste är att skorstenen går rakt upp genom taket eller rakt bakåt ut genom väggen. Man kan också välja att koppla skorstenen till en murad skorsten.
Bastustenen
Bastustenen är den sten som ligger på aggregatet och ger ifrån sig värme. Vad som rekommenderas allra mest är keramiska stenar, vilka håller högst kvalitet. Keramiska stenar ger de härligaste och även de hälsosammaste bastubaden. Ett alternativ till den keramiska stenen är så kallade rundslipade stenar från strandkanten. Om man använder sig att denna typ av bastusten är det viktigt att man tvättar stenen noga och därefter torkar de helt torra, innan man värmer upp dem i bastuaggregatet. Som badvatten på stenen ska man enbart använda sig av dricksvatten och helt undvika sjö-och havsvatten eftersom dessa innehåller alger och salter som kan skada aggregatet.
Ett rum eller hus?
Den här aspekten beror oftast på hur mycket plats man har över till en bastu, eller i vilken sorts miljö man tänker bygga sin bastu. Om man bor i en stad är det såklart mer praktiskt med ett basturum, till exempel i källaren i ett flerfamiljshus. Då får man kyla av sig i en dusch eller i ett badkar.