Många människor är i ett tillstånd som kräver assistans. Det kan antingen vara som en konsekvens av en svår olycka, sjukdom eller ett tillstånd som personen varit i sedan födseln. Är man under 65 år, har stora funktionsnedsättningar och behöver hjälp med grundläggande behov för att ta sig igenom vardagen, är det möjligt att man har rätt att få hjälp av ett assistansbolag.
Exakt vad grundläggande behov innebär framgår inte i detalj på Göteborgs kommuns hemsida. Det exemplifieras endast med att grundläggande behov kan innebära att klä av och på sig, äta, kommunicera med andra och sköta om sin personliga hygien. Är man osäker kan man höra av sig till kommunen och fråga.
Var ansöker man?
Ansökning kan göras hos såväl Försäkringskassan som hos Göteborgs kommun. Vilken instans som tar beslutet beror främst på hur mycket hjälp det är som behövs. Om personens grundläggande behov behöver mer än 20 timmars hjälp från ett assistansbolag per vecka, är det Försäkringskassan som ansvarar för att fatta ett beslut. Om mindre assistans än så krävs är det istället Göteborgs kommun som skall göra en bedömning.
LSS
Exakt vilken hjälp man får har givetvis delvis med kommunens beslut att göra – men faktum är att de också måste förhålla sig till LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen omfattar inte bara personer som är i behov utav personlig assistans, utan också till exempel kontaktpersoner, familjehem och daglig verksamhet.
För att ha rätt till stöd inom ramen för LSS krävs att man faller inom minst en av tre personkretsar, alltså kategorier definierade av staten. Om du uppfyller något av nedanstående tillhör du en personkrets:
- Om du har blivit diagnosticerad med autism, autismliknande tillstånd eller utvecklingsstörning.
- Om du har fått en bestående och större begåvningsmässig funktionsnedsättning till följ av en hjärnskada efter 16 års ålder. Den kan ha orsakats av sjukdom eller yttre våld.
- Om du har en varaktig psykisk eller fysisk funktionsnedsättning som vanligt åldrande inte ligger till grund för, och om funktionsnedsättning gör att det finns omfattande behov av service eller stöd för att sköta vardagen.
Ansökan kan också prövas enligt Socialtjänstlagen, SoL, som inte begränsar vilka hjälpinsatser du kan ansöka om. Istället får man själv beskriva det stöd som är behövligt.
Om du väl har blivit beviljad hjälp finns möjligheter att själva välja vem som ska ge hjälpen. I vissa fall kan det vara en anhörig, men man kan till exempel också titta på ett av de många assistansbolag som finns i Göteborg. I övrigt finns olika kooperativ som verkar över hela landet.
Vilka beslut kan man få?
Vid ansökan som härrör LSS finns det normalt tre typer av beslut man kan få på sin ansökan, Beviljat beslut, Avslag och Delvis beviljat beslut.
Beviljat beslut
Får du ”Beviljat beslut” betyder det att socialtjänsten godkänner de insatser som har ansökts om. De skickar vidare ett uppdrag till dem som ska utföra insatsen, kanske ett assistansbolag i Göteborg som har valts ut på förhand.
Avslag
Ett avslag innebär att man inte får de insatser som har ansökts om. Ett avslag kan alltid överklagas – exakt hur det går till kommer du att få information om när beslutet mottages.
Delvis beviljat beslut
Även delvis beviljade beslut kan överklagas. Beslutet innebär att du får en del av de insatser som efterfrågats, men inte samtliga. Det kan till exempel innebära att du får 25 timmars hjälp från ett assistansbolag, fast fler timmar än så efterfrågades.
Så går överklagan till
Det finns två sorters överklaganden som kan göras till Göteborgs kommun, och kommuner överlag – Förvaltningsbesvär och laglighetsprövning. För personlig assistans är det främst förvaltningsbesvär som är aktuellt. Precis som du bör information om tillsammans med ett avslag, behöver en överklagan lämnas till korrekt förvaltning inom tre veckor efter det har delgivits dig.
För den som vill ha mer information om hur det går till att få hjälp av ett assistansbolag i Göteborg finns det mycket läsning på denna sida.