Parfym

Damparfymer har en fascinerande och lång historia

Parfymer har varit en viktig del av vår mänskliga civilisation i tusentals år. Framför allt när det kommer till damparfymer har dessa produkter en lång och anrik historia. Den sträcker sig faktiskt ända tillbaka till forntiden. Men användningen av parfymer har förstås utvecklats under århundradenas gång, vilket även kan sägas för själva produkterna. Idag anses vissa produkter vara rena lyxprodukter som symboliserar skönhet och kvinnlighet.

Dessa dofter började användas i Egypten men spred sig till Europa

Användningen av damparfymer kan faktiskt spåras ända tillbaka till det forntida Egypten. Där användes de av kvinnor för såväl religiösa som för kosmetiska syften. De forntida egyptierna trodde nämligen att parfymerna hade magiska krafter och därför användes dessa i samband med diverse religiösa ceremonier för att hedra gudarna. Dessutom bar kvinnorna även parfymer för att dölja sina kroppsodörer samt för att framstå som vackrare i andras ögon.

Denna användning av parfymer spred sig sedermera från Egypten till andra delar av världen. Bland annat började de gamla grekerna och romarna också använda sig av väldoftande dofter. I Grekland tillverkade parfymerna av väldoftande blommor och örter. Dessutom använde de även parfymerna på själva kroppen samt i håret. Romarna använde sig istället främst av parfymerna för medicinska ändamål samt som ett sätt att visa sin sociala ställning.

På medeltiden förbjöd kyrkan användningen av damparfymer

Det finns även mer information om damparfymer och deras historia som du sannolikt kan finna intressant. Till exempel kan vi avslöja att:

  • Kyrkan förbjöd användningen av parfymer. Under medeltiden minskade användningen av parfymer i Europa. Detta berodde på kyrkans inflytande – kyrkan gillade inte att människorna använde sig av parfym. Men under renässansen började kvinnor använda dessa produkter igen för att framstå som mer charmerande.
  • Chanel och andra företag tog fram mer sofistikerade dofter. De parfymer som kvinnor använde under 1700- och 1800-talen började bli allt mer komplexa och sofistikerade jämfört med sina föregångare. Chanel och andra företag började skapa dofter som var mer eleganta och raffinerade än de övriga produkterna på marknaden.
  • Under 1900-talet ökade marknadsföringen av produkterna. Under 1900-talet blev användningen av parfymer allt mer vanlig bland kvinnor i takt med att produkterna också blev mer prisvärda. Dessutom blev marknadsföringen mer sofistikerad i och med att berömda skådespelare och fotomodeller började marknadsföra olika dofter.