Restaurang

Allt mer smörrebröd i huvudstaden

I Stockholm finns krogar från alla möjliga kök. Det kryllar av thairestauranger, italienska restauranger, japanska och kinesiska restauranger bland annat. Något som är lite mer ovanligt, men som börjar dyka upp desto mer och mer i Stockholm, är det danska köket. Smörrebröd är en dansk nationalrätt som de flesta nog kan tycka om och uppskatta. Så tycks också vara fallet.

Ett exempel på trenden ser vi tydligt på Kungsholmen. På Norr Mälarstrand, i en lokal där det tidigare fanns ett brasilianskt kafé, har nu en dansk restaurang öppnat. Fokus ligger, förutom på smörrebröd, även på handskalade räkor och rostbiff, bland annat.

Lokaltidningen Vårt Kungsholmen har gjort en intervju med ägarinnan. Hon heter Erika, och har öppnat det danska kaféet med sina föräldrar. I intervjun säger hon att man knappt ska se brödet, och att de använder sig av 20 procent danskt rågbröd och 80 procent pålägg. Hon tillägger att hon själv inte visste vad smörrebröd var för något, men att hon började tycka om det starkt efter att ha smakat det.

Varför det inte har varit särskilt populärt i Sverige tidigare är svårt att svara på. Trots allt är Stockholm en stad som ständigt tar in matinfluenser från hela världen. Den danska nationalrätten smörrebröd är också något som bör falla svenskar i smaken – i någon mån påminner den om en liten smörgåstårta.

Många är vi i Stockholm som har besökt Köpenhamn och ätit den omtalade rätten. De flesta kan vara överens om att det är en god och enkel rätt att äta när andan faller på. Att den sedan kan varieras i oändlighet – precis som en smörgåstårta – gör det till en spännande rätt.

Erika är inte ensam om att sälja smörrebröd i Stockholm. En enkel sökning på nätet visar att det finns flertalet aktörer i Stockholms innerstad. Dessutom finns ett par kaféer ute i förorterna, som även de har tagit inspiration av det danska köket.

Snabbfakta om smörrebröd

  • Blev populärt i Danmark i slutet av 1800-talet.
  • Namnet på rätten kommer från orden smør och brød.
  • Påläggen kan varieras i det oändliga, men exempel typiska ingredienser är räkor, sill, gravad lax, hummer och ägg. Det finns även sötare varianter med honung, marmelad och nutella.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *